X-Triathlon 2022 in Venray wederom een groot succes!

Venlo, 23 mei 2022


Zondag 22 mei 2022 was de 3e X-triathlon voor mensen met een beperking in Venray. 50 sporters met een beperking, de jongste 8 jaar en de oudste 82 jaar, gingen samen met hun buddy de uitdaging aan. Iedereen Kan Sporten Noord Limburg en MEE De Meent Groep kijken terug op een geslaagd evenement.

Vol enthousiasme staan de deelnemers aan het recreantenparcours te wachten om het water in te gaan, als wethouder Jan Jenneskens de X-triathlon opent in Laco Feel Fit Center. Hierna gaat het los. 39 recreanten doorlopen met hun buddy’s de onderdelen van de X-triathlon: zwemmen, fietsen, (hard)lopen. Zonder tijdsdruk. Het gaat erom dat zij, ondanks hun beperking, mee kunnen doen aan dit sportevenement: 10 minuten zwemmen, één (3,3 km) of twee (6,6 km) rondes fietsen en (hard)lopen over een afstand van 400, 1000, 1400, 1800 of 2200 meter. De inspanning maar ook het plezier is van hun gezicht af te lezen. De eindstreep wordt door iedereen gehaald. In een rolstoel, met krukken, op een loopfiets en gewoon te voet. Iedereen is winnaar en krijgt een medaille en certificaat.

Later die middag starten 11 deelnemers aan het wedstrijdparcours: 250 meter zwemmen, 10 km fietsen en 2,5 km hardlopen. In tegenstelling tot het recreantenparcours gaat het hierbij wel om de snelste tijd. De deelnemers gaan er vol in. Vanuit het zwembad gelijk de fiets op. Met een razende vaart komt er een diversiteit aan fietsen voorbij: racefiets, handbike, tandem. Verstandelijke beperking, vorm van autisme, blind of deels verlamd, het weerhoudt niemand ervan om te gaan voor de eerste plaats. Na een spannende eindstrijd op de atletiekbaan wint Edwin van Geenen, Jolein Boom is tweede en Esmee-Anne de Meulmeester derde.

MEE en Iedereen Kan Sporten kijken terug op een geslaagde dag. Projectleider X-triathlon Susan Houwen: “Het was een perfecte dag met super enthousiaste deelnemers en vrijwilligers! Iedereen heeft er ontzettend naartoe geleefd. Het vooruitzicht om mee te kunnen doen aan de X-triathlon is tijdens de corona-periode een stimulans geweest om te blijven trainen. En dan op zo’n dag iedereen zien genieten, presteren en vooral meedoen. Dat is echt fantastisch om te zien. Dat is ook wat dit evenement uniek maakt, iedereen kan meedoen. Ondanks je beperking die eindstreep halen. Mensen dát geweldige gevoel geven, daar doen we het voor!”

Foto's X-triathlon 2022