Click to listen highlighted text!
Iedereen kan Sporten banner

Tips & trics

Het duurt nog even voordat de Nijmeegse 4Daagse van start gaat. Hierbij alvast wat  tips voor die grote dag. Mocht je nog nieuwe schoenen nodig hebben, wacht dan niet tot een paar weken voor de start. Nieuwe schoenen moeten ingelopen worden, dus denk er tijdig aan om deze aan te schaffen. Hieronder tref je informatie aan over schoenen en wandelsokken. 

Wandelsokken
Door het dragen van speciale wandelsokken (goede merken zijn Falke en X-Socks) wordt het vocht beter afgevoerd. Ook kan het blaren voorkomen. Let er bij de aanschaf van sokken vooral op dat deze naadloos zijn. Vaak zijn wandelsokken verkrijgbaar in verschillende diktes: in de wintermaanden gebruik je de wat dikkere exemplaren om de warmte beter vast te houden. De duurdere sokken zijn hiel- en teenbeschermd en zijn voorzien van een links en rechts merkteken.


Wandelschoenen
Ten eerste: ga niet in de ochtend schoenen kopen, omdat je voeten in de loop van de dag geleidelijk uitzetten. Pas je wandelschoenen met de wandelsokken die je gaat dragen tijdens je wandelingen. Een schoen mag niet te groot zijn (glijden van de voeten) maar ook niet te krap (knellende voeten). Voor je grote teen moet zeker 1 cm ruimte overblijven. Deze ruimte kan je het beste bepalen door de binnenzool uit de schoen te nemen en er op te gaan staan. Bij het bepalen van je schoenmaat let je er ook op dat de hielkap voldoende steun geeft. Ook is het belangrijk dat je geen drukpunten voelt. Deze drukpunten zijn vooral te vinden bij de kleine teen, aan beide zijden van de voorvoet ter hoogte van de bal, op de wreef en op de hiel. Deze knelpunten kunnen gedeeltelijk worden opgelost door een andere binnenzool, het is echter beter een andere schoen te nemen.

Onderhoud wandelschoenen
Besteed voldoende tijd aan het onderhoud van je schoenen, het kost weinig moeite, je blijft er plezierig mee wandelen en ze blijven er goed uitzien. Maak je wandelschoenen altijd eerst schoon en laat ze goed drogen voordat je speciale  onderhoudsmiddelen gaat gebruiken. Hieronder enkele tips.


                                
·

Maak je schoenen nooit schoon met heet water.

·

Het beste kan je voordat je aan de slag gaat met water de ergste modder en vuil met een zachte borstel verwijderen.

·

Om je schoenen sneller te laten drogen kan je de binnenzolen uit de schoen halen en enkele proppen krantenpapier in de schoenen doen.

·

Laat je schoenen nooit drogen voor de verwarming, omdat dat slecht is voor het leer.

·

Smeer het leer van je wandelschoenen regelmatig in met leervet. Het leer blijft zo soepel en waterafstotend en je blijft er plezierig mee wandelen.

·

Om de wandelschoenen bij de naden waterdicht te maken kan je gebruik maken van een sealer.

·

Wees voorzichtig met het waterdicht maken van je wandelschoenen, je schoenen moeten tenslotte ook goed blijven ademen.

·

Berg je schoenen altijd droog op in een droge ruimte.Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech